К основному контенту

Судді відмовляють киянам у захисті своїх прав на справедливі розрахунки за опалення – що скажуть наглядові органи?


В Оболонському суді  розгортається «Сталінградська битва» проти свавілля Київтеплоенерго – судді неправомірно затягують відкриття справи.

Мова йде про колективний позов мешканців столичного будинку по вул. Героїв Сталінграда, 16-д, які відмовились виконувати грабіжницькі забаганки абсолютного ринкового монополіста  Київтеплоенерго (далі КТЕ), і сплачувати величезні рахунки за тепло, яке вони, насправді, не споживали. Подібні ситуації зараз спостерігаються в багатьох ЖК столиці, але колективний позов по цій, як виявилося, типовій проблемі, розглядатиметься чи не вперше, і тему вже підхопили ЗМІ.


В цій ситуації дивує (або не дивує, якщо АМКУ теж «в долі»)  відсутність реакції Антимонопольного комітету України, який не тільки закриває очі на високі, часто невиправдані тарифи, що виставляють монополісти за реально спожиті послуги, але й дозволяє монополістам,  грубо порушуючи норми закону, фактично грабувати людей, малюючи рахунки за НЕСПОЖИТІ послуги.  
Таке свавілля було б неможливе, якщо б Українці були хоч трохи більш солідаризовані та організовані. Якщо б до Оболонського суду, під час розгляду цієї справи, прийшло хоча б 1 000 киян (80% мешканців лише двох будинків) – жоден, навіть найкорумпованіший суддя, не зміг не те, що відхилити цей позов, але й не посмів би прийняти завідомо неправомірне рішення і виправдати незрозумілі, висмоктані з пальця платіжки. Та, на жаль, більшість киян, отримуючи п’ятизначні рахунки за неспожиті послуги, лише матюкаються в себе на кухні, але нічого не роблять. Що вже казати, якщо в цьому самому будинку по вул. Героїв Сталінграда, 16-д, на участь у колективному позові проти грабування, спромоглися менше 1/6 ошуканих мешканців - 25 з 156 квартир! Решта сидять по домівках і чекають, що активна й свідома частина вирішить за них їхнє питання. Було б щось неймовірне, але справедливе, якби суд задовольнив позови лише цих 25 квартир та змусив перерахувати рахунки лише їм, а решту «ждунів» залишив би сплачувати по старим грабіжницьким алгоритмам, на радість Київтеплоенерго…
Але, на жаль, такий сценарій малоймовірний, і прогрес та справедливість для всіх завжди виграє активна меншість. А решта користується…   
В будь-якому разі, за всіма ознаками, ця справа із просто резонансної може стати знаковою для всієї України та відкрити нову еру правових відносин між громадянином та постачальником послуг. А отже, легко і просто не буде. Що й підтверджує красномовна позиція окремих суддів  Оболонського суду, які на думку юристів, свідомо затягують з відкриттям провадження, змушуючи сторону захисту раз за разом переписувати позовні вимоги, знаходячи при цьому все нові причіпки і мотиви відхиляти позови.
Судді на службі у Київтеплоенерго?
Голослівно звинувачувати суддів у роботі на монополіста ми не будемо, це було б нечесно і могло розцінюватись, як тиск і наклеп. Проте, дуже часто судді поводять себе таким чином, що самі себе викривають – своєю упередженістю і небажанням, взагалі, приймати позови проти КТЕ і подібних монстрів.
Чому вони так поводяться? Експерт ГО «Чесне правосуддя», який попросив себе не називати, так прокоментував ситуацію. Київтеплоенерго – потужна, впливова й багата корпорація, яка може легко лобіювати на свою користь будь-які рішення, накази, і законопроекти. І перше, що спадає на думку, - у них існують тісні контакти з усіма судами, результатом яких є негласна домовленість відхиляти будь-які позови та будь-які намагання громадян або організацій поставити під сумнів легітимність тарифної політики КТЕ. Але якщо у питанні загальних розрахунків у всіх «енерго» країни є потужні партнери й лобісти у вигляді НКРЕУ, АМКУ, Верховної Ради та Кабміну, які узаконюють та легітимізують тарифи для населення, то ж судам не важко гасити будь-які намагання переглянути законність.
Тому у відносинах між окремими будинками і постачальником тепла, все частіше виникають дещо інші відносини, які не регламентуються загальноукраїнськими положеннями. Більше того, відсутність єдиної системи нарахування тепла в різних умовах, різних типах будинків, різних видах лічильників, різних систем домового обліку і проценту обладнаних лічильниками квартир, дозволяє КТЕ виставляти окремим мешканцям захмарні рахунки, які не вписуються не те що в існуючі нормативи, але й у здоровий глузд.
Саме так вийшло з мешканцями 156-ти квартир по вул. Героїв Сталінграда, 16-д, які були змушені сплачувати дійсно космічні рахунки за неспожиту енергію. Якби суми були в півтора рази більші, ніж в середньому в таких випадках – але ж втричі, без жодних видимих причин, - це вже нонсенс. 
Чому відхиляють позов -  вимоги дуже  прості 
У колективному позові, подробиці якого розкриваються в кожному окремому поданні конкретного мешканця, у частині вимог, сторона захисту  детально описує й обґрунтовує свої претензії до КТЕ, сутність яких укладається в трьох реченнях:
1.    Визнати існуючі рахунки за теплоенергію, які мешканцям виставляє Київтеплоенерго, що втричі більші за середню норму споживання в квартирах такої площі і такого типу, не ґрунтуються на єдиних нормативах, і не відповідають здоровому глузду, як незаконні;
2.    Встановити справедливий алгоритм підрахунку спожитої теплоенергії та нарахування сум для квартир, не обладнаних індивідуальними лічильниками;
3.    Скорегувати і перерахувати рахунки за теплоенергію, які вже були нараховані.
Експертиза покаже, чи вмотивовані судді
Але суд чомусь вбачає в цих вимогах недостатність конкретики і  відмовляється приймати позови.
Сторона захисту вже кілька разів перероблювала документи, переписувала вимоги, як того вимагали судді – але кожного разу виникає щось нове.
Щоб було краще зрозумілим, лише підготовка до друку і роздруківка  такого колективного позову на 25 мешканців, займає два тижні кропіткої роботи невеликої адвокатської фірми. 
Використовується десятки тисяч (!) аркушів паперу. А переробка позову лише за одним вказаним пунктом займає кілька днів, безліч енергії і ресурсів.
Проте здаватись ніхто не збирається, люди налаштовані рішуче і  будуть відстоювати власні права усіма законними методами.
За розвитком ситуації уважно спостерігає низка українських ЗМІ, з кожним днем ситуацією цікавляться все більше журналістів, активістів та громадських діячів.
Зараз по цій справі замовлена Громадська правова експертиза. Якщо вона доведе, що позови мають повне право на відкриття провадження, а судді  лише затягують справу, з метою не допустити її до суду, послідує відповідна реакція. Будуть сформовані фахові скарги до ВККСУ, Вищої ради правосуддя, Міністерства юстиції, профільного комітету Верховної Ради з вимогою дати оцінку діям суддів та прийняти дисциплінарні міри. Також планується звернути увагу на цю справу Офісу Президента України Володимира Зеленського, одним з важливих пріоритетів якого була реформа судової системи. Є впевненість, що народний президент не залишить без уваги кричущу несправедливість та зневагу щодо простих українців, яких просто грабують. Бо тоді люди, взагалі, масово почнуть відмовлятись сплачувати навіть за спожиті послуги.
Сторону мешканців представляє відомий адвокат Вадим Чунжин, який розповів журналістам подробиці цієї гучної справи.


Адвокат Вадим Чунжин
«Сутність колективного позову мешканців будинку Г. Сталінграда, 16-д  дуже проста, і я не розумію, чому судді не бажають відкривати провадження. Ми глибоко впевнені, що рахунки, які виставляло Київтеплоенерго мешканцям 156 квартир (з 230) в минулий опалювальний період - абсолютно неправомірні та «висмоктані з пальця». По-перше, на квартири без лічильників повісили гігантські суми, які подекуди втричі більші, ніж ці квартири здатні спожити взагалі. Крім того, на ці помешкання повісили ще й оплату місць загального користування, яка теж вирахувана за незрозумілими грабіжницькими тарифами. При цьому площа місць загального користування в  даному будинку, на які нараховують платіжки,  чомусь періодично і суттєво змінюється, незрозуміло чому.
Тоді як 74 квартири з лічильниками в тому ж будинку, які були встановлені не за правилами (не внесені в реєстр дозволених моделей, встановлені без системи розподілення теплоенергії),  сплачують мізерні суми, що створює дисбаланс і продукує конфлікт. Крім того, загальнодомовий лічильник, який встановлено 20 років тому - застарілий, не відповідає визначеним нормам,  що і дозволяє КТЕ малювати будь-які суми, проте не робить їх законними. Все це грубо порушує ряд законів України, зокрема ст. 4,  ст. 10 «Закону України про комерційний облік теплової енергії», Закон України «Про захист прав споживачів», Закони «Про метрологію», «Про стандартизацію», тощо.
І підтверджує, що КТЕ грубо порушує права людей і зловживає своїм монопольним становищем.
Вадим Чунжин повідомив, що перший позов був поданий 3 вересня, але відтоді судді постійно шукають якісь недоліки і свідомо затягують справу.
«Там були певні зауваження щодо оформлення документів – ми їх виправили, але і далі затягування продовжується. Позови відмовляються реєструвати, знаходячи якісь дрібниці,  чіпляючись до формальностей. Вважаю, що відбувається  грубе порушення  строків відповідно до ст.185 -87 ЦПК»,  - розповів адвокат.
Також, на його думку, грубо порушується «Право людини – на ефективний спосіб захисту прав, і це означає, що особа має право пред’явити в суді таку вимогу на захист цивільного права, яка відповідає змісту порушеного права та характеру правопорушення. Пряма чи опосередкована заборона законом на захист певного цивільного права чи інтересу не може бути виправданою. Відтак не можна погодитися з практикою судів, які відмовляють у позові... ст. 13», про що є окреме роз’яснення Верховного суду України в листі «Аналіз практики застосування судами ст.16 Цивільного кодексу України».
«В мене виникає стійке враження, що деякі судді Оболонського району знаходяться в змові з Київтеплоенерго, і їхня мета – взагалі не допустити наш колективний позов до провадження. Та не хочу кидатися голослівними звинуваченнями. Тому ми сумлінно виконали всі побажання та зауваження суду. І тепер чекаємо призначення першого засідання. Але чи допустить Оболонський суд відкриття справи?  Я дуже сподіваюсь на те, що ситуація з нашим позовом проясниться, і проблема тут не в суддівській змові з монополістом Київтеплоенерго, а лише у перезавантаженості справами чи  браку досвіду технічного персоналу», - вважає Вадим Чунжин.
Раніше, у коментарі «Укрпрес-інфо» Вадим Чунжин також розповів, що справа з будинком на Оболоні — це лише початок великого процесу, який може потягнути на своєрідну «тарифну революцію». Він сподівається, що нова влада, яка декларує відкритість та чесніть, не буде чинити опір у намаганні людей добитися справедливості, а, навпаки, підтримає цю ініціативу!
«Звичайно, маємо надію, що нова Верховна Рада, а потім і Київрада, будуть зовсім по-іншому дивитись на ці питання. Зі своєї сторони, ми вже робимо все можливе, щоб всі зміни відбувались у правовому полі. Ми почали велику справу і відкриті для співпраці з мешканцями інших будинків! Чим більше будинків підтримають наші позови, тим легше буде досягти мети, тим сильніше буде наша спільна позиція», — прокоментував адвокат свою позицію.

Вікторія Дейнега, Сергій Мусіяка,  для ГО «Чесне правосуддя»


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Вищий господарський суд підтвердив право власності на базу «Козинка» за товариством мисливців і рибалок (УТМР)

Тим самим колегія суддів ВГСУ підтвердила рішення Апеляційного господарського суду м. Києва на користь УТМР. Тепер силові структури   і виконавча служба мусять не зганьбитися та реалізувати право мисливсько-рибальської громади розпоряджатися власним майном. Деталі цього рішення розкрило видання «Нова Влада»: http://novavlada.info/gosudarstvo/v-kieve-obshchestvo-rybolovov-i-ohotnikov-okonchatelno-otvoevalo-imushchestvo-u На жаль, у справах боротьби проти рейдерів позитивні рішення на користь законних власників трапляються не досить часто. Отже, можна щиро порадіти за колектив мисливців та рибалок, зокрема Київського відділення УТМР на чолі з В. Ласкаржевським, які завдяки наполегливості, злагодженості та вірі у власні сили змогли відстояти базу «Козинка» в боротьбі із значно впливовішими і заможнішими рейдерами. Також варто відзначити блискучу роботу молодого, але вже досвідченого та загартованого у судових баталіях адвоката Дмитра Власенка, який поступово стає справжнім л

Антирейдерський закон не врятує фермерів від рейдерів, що і доводить справа Мартиновця М.М.

Справа фермера з Херсонщини Мартиновця М.М. показала, що без невідворотного покарання корумпованих чиновників, антирейдерські законопроекти - фікція Як стало відомо ГО «Чесне Правосуддя», у парламенті зареєстровано антирейдерський законопроект «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству», покликаний мінімізувати аграрне і земельне рейдерство. Про це повідомив ініціатор законопроекту, голова земельного підкомітету Аграрного комітету ВРУ Олег Іванович Кулініч. « Після того, як у Раді був провалений президентський законопроект №7363, який містив низку антирейдерських норм, потрібно шукати інші законодавчі шляхи для вирішення проблеми аграрного і земельного рейдерства, яка сама по собі нікуди не зникла. Розуміючи це, ми разом з представниками майже всіх фракцій та груп ВРУ (всього 32 народні депутати) зареєстрували в парламенті окремий законопроект на цю тему», — пояснив Кулініч О.І в інтерв’ю Агропорталу. Сла

На Херсонщині у справі Мартиновця вирішується доля українського фермерства

Поки в херсонських і одеських судах вирішується, чи дозволять рейдерам безкарно забирати чужу землю, злочинці псують технікою посіви, трощать машини і нападають на законного орендаря під прикриттям місцевих правоохоронців. Апеляційний суд Херсонської області Колись ця справа неодмінно потрапить до підручників юридичних факультетів, як та, з якої розпочалось поступове викорінення земельного рейдерства з України. Але поки що останні події навколо «справи фермера Мартиновця» показують жахливу прірву, у якій опинилося як правосуддя, так і правоохоронні органи України. Прямо сьогодні, навіть в цю годину, за аналогічною схемою по всій Україні - від Чернігівщини і Слобожанщини, до Поділля і Таврії, від Галичини до Подніпров’я, тривають сотні рейдерських захоплень земельних паїв. Від того, як закінчиться справа Мартиновця, буде залежати подальша   установка. «Мочити фермерів і забирати землю» - чи «Краще з фермерами не зв’язуватись, бо неминуча відповідальність». Судді на служ