К основному контенту

Через таких суддів, як Леонов А.А., Громадська рада доброчесності не може виконувати свої функції

Як передавали ЗМІ, в понеділок, 26 березня біля офісу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України протестували селяни Дніпропетровщини, які вимагали звільнення та притягнення до відповідальності судді-хабарника Андрія Леонова з Бабушкінського райсуду м. Дніпра.


Зокрема, його звинувачують в прийнятті завідомо протизаконних рішень на користь рейдерів під час скандальної справи із захопленням фермерського господарства «ДАР», що у с. Попасне, Новомосковського району, Дніпропетровської області.


Адвокат Сергій Сироватка
Адвокат фермерського господарства «Дар» Сергій Сироватка зустрівся із керівництвом ВККСУ та розказав їм про всі обставини, які мають місце в цій справі. Також він прокоментував ситуацію для ЗМІ  - див. відео: 

Щоправда, виникають сумніви, чи здатне керівництво ВККСУ адекватно оцінювати ситуацію та  реагувати на виклики. Так, Громадська рада доброчесності (ГРД)  на прес-конференції 26 березня виразила недовіру політиці ВККСУ, та заявила про свій вихід із процесу співробітництва у кваліфікаційному оцінюванні суддів. Причина такого рішення – нещодавні зміни до регламенту ВККСУ та положення, за яким ВККСУ не бере до уваги висновки ГРД, щодо недоброчесності суддів. «Ми припиняємо участь у цьому процесі, оскільки не будемо легітимізувати своєю участю те, що відбувається – нехтування ключовими вимогами Революції Гідності, вимогами громадськості і суспільною думкою», – розповіла Галина Чижик, співкоординатор Громадської ради доброчесності під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.
Участь громадськості в процесі кваліфікаційного оцінювання суддів є однією з вимог ЄС до судової реформи в Україні. Представники ГРД наголосили, що нові положення та зміни до регламенту ВККСУ позбавили громадськість реального впливу на процес оцінювання та зробили справжній процес очищення суддівської гілки влади неможливим.
«За кілька місяців збираються оцінити 5 600 суддів, що є нереалістичним. ВККСУ, всупереч закону, встановила вимоги до ГРД, на підставі яких не розглядала висновки ГРД під час оцінювання у п’ятницю. Також – повна відсутність прозорості і зрозумілості, яким чином виставляються бали при кваліфікаційному оцінюванні», – деталізував Михайло Жернаков, член Громадської ради доброчесності. «Нещодавно, голова ВККСУ заявив, що лише 0,2% суддів не склали перший етап кваліфікаційного оцінювання. Перший день співбесід з суддями 23 березня показав, що жоден суддя не був відсіяний», – додав Роман Маселко, член ГРД.
«Вихід із так званого «оцінювання» не означає, що ГРД припинила реалізацію функцій участі громадськості у процесі оцінювання. Є інші інструменти більш ефективні. За нашою ініціативою порушуються кримінальні провадження, дисциплінарні провадження стосовно суддів. Ми продовжуємо досліджувати кандидатів і діючих суддів, щодо їх доброчесності і професійної етики. Боротьба продовжується - змінюються методи її ведення», – зазначив Віталій Титич, член Громадської ради доброчесності.
Акції протесту громадськості проти суддів-хабарників залишаються вагомим інструментом тиску на контролюючі та дисциплінарні органи, щоб корупція не могла вільно почуватись у судовій системі. Тим більше, що керівництво ВККСУ пообіцяло розібратись із суддею Леоновим та прийняти міри. От і побачимо, чи здатна ВККСУ реагувати на критику та змінювати свої методи, як того вимагає суспільство.
Отже, будемо сподіватись, що дана ситуація вирішиться на користь чесного та неупередженого правосуддя, і судова влада в Україні отримає шанс на справжнє перезавантаження. 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Вищий господарський суд підтвердив право власності на базу «Козинка» за товариством мисливців і рибалок (УТМР)

Тим самим колегія суддів ВГСУ підтвердила рішення Апеляційного господарського суду м. Києва на користь УТМР. Тепер силові структури   і виконавча служба мусять не зганьбитися та реалізувати право мисливсько-рибальської громади розпоряджатися власним майном. Деталі цього рішення розкрило видання «Нова Влада»: http://novavlada.info/gosudarstvo/v-kieve-obshchestvo-rybolovov-i-ohotnikov-okonchatelno-otvoevalo-imushchestvo-u На жаль, у справах боротьби проти рейдерів позитивні рішення на користь законних власників трапляються не досить часто. Отже, можна щиро порадіти за колектив мисливців та рибалок, зокрема Київського відділення УТМР на чолі з В. Ласкаржевським, які завдяки наполегливості, злагодженості та вірі у власні сили змогли відстояти базу «Козинка» в боротьбі із значно впливовішими і заможнішими рейдерами. Також варто відзначити блискучу роботу молодого, але вже досвідченого та загартованого у судових баталіях адвоката Дмитра Власенка, який поступово стає справжнім л

Антирейдерський закон не врятує фермерів від рейдерів, що і доводить справа Мартиновця М.М.

Справа фермера з Херсонщини Мартиновця М.М. показала, що без невідворотного покарання корумпованих чиновників, антирейдерські законопроекти - фікція Як стало відомо ГО «Чесне Правосуддя», у парламенті зареєстровано антирейдерський законопроект «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству», покликаний мінімізувати аграрне і земельне рейдерство. Про це повідомив ініціатор законопроекту, голова земельного підкомітету Аграрного комітету ВРУ Олег Іванович Кулініч. « Після того, як у Раді був провалений президентський законопроект №7363, який містив низку антирейдерських норм, потрібно шукати інші законодавчі шляхи для вирішення проблеми аграрного і земельного рейдерства, яка сама по собі нікуди не зникла. Розуміючи це, ми разом з представниками майже всіх фракцій та груп ВРУ (всього 32 народні депутати) зареєстрували в парламенті окремий законопроект на цю тему», — пояснив Кулініч О.І в інтерв’ю Агропорталу. Сла

На Херсонщині у справі Мартиновця вирішується доля українського фермерства

Поки в херсонських і одеських судах вирішується, чи дозволять рейдерам безкарно забирати чужу землю, злочинці псують технікою посіви, трощать машини і нападають на законного орендаря під прикриттям місцевих правоохоронців. Апеляційний суд Херсонської області Колись ця справа неодмінно потрапить до підручників юридичних факультетів, як та, з якої розпочалось поступове викорінення земельного рейдерства з України. Але поки що останні події навколо «справи фермера Мартиновця» показують жахливу прірву, у якій опинилося як правосуддя, так і правоохоронні органи України. Прямо сьогодні, навіть в цю годину, за аналогічною схемою по всій Україні - від Чернігівщини і Слобожанщини, до Поділля і Таврії, від Галичини до Подніпров’я, тривають сотні рейдерських захоплень земельних паїв. Від того, як закінчиться справа Мартиновця, буде залежати подальша   установка. «Мочити фермерів і забирати землю» - чи «Краще з фермерами не зв’язуватись, бо неминуча відповідальність». Судді на служ